• <nav id="iokuq"></nav>
  • <menu id="iokuq"></menu>
  • 寧波圖書館新館 | SHL建筑事務所
    閱讀:6670 2020-05-16

    640.webp.jpg

    坐落在寧波生態濕地邊緣的全新公共圖書館,

    是SHL在中國落成的首個圖書館項目

    Located on the edge of an ecological wetland, the new public library in Ningbo is Schmidt Hammer Lassen’s first completed library project in China


    640.webp (1).jpg

    自丹麥SHL建筑事務所十二年前于上海設立辦公室,寧波圖書館新館是SHL在國內完成的第一個圖書館項目,建筑面積為31,800平方米。項目位于上海以南200公里處的國家歷史文化名城、濱海重鎮——甬城寧波。新建成的寧波圖書館成為能夠推動城市持續發展的重要因素之一。

    After opening its Shanghai studio more than 12 years ago, Danish architectural firm Schmidt Hammer Lassen Architects realizes its first library project in China, the 31,800-square-metre Ningbo New Library. Located 200 kilometres south of Shanghai at the centre of Ningbo, China’s new cultural hub, the library is a vital element in the ongoing development of the city.


    640.webp (2).jpg

     

    寧波圖書館老館始創于1927年,是浙東地區館藏最豐富、最完整的圖書館,每天能夠接待三四千名訪客。

    Founded in 1927, the original Ningbo City Library held the largest collection of historic and ancient books in the region and attracted three to four thousand daily visitors. 


    “書藏古今,港通天下”,寧波圖書館新館旨在打造成為一座開放、包容的建筑。建成后日均接待量翻倍,已然成為寧波東部新城核心區的文化據點。

    The new library, with its open, accessible architecture, aims to double the number of daily visitors and become the cultural heart of the community.

     

    640.webp (3).jpg

     

    SHL建筑事務所合伙人兼設計總監Chris Hardie表示:“七年前,當我們第一次來到寧波時,東部新城才剛開始逐步開發建設。寧波圖書館新館,不僅是新生態濕地景觀的一部分,還是當地文化脈絡的一部分。這對我們團隊來說,也是一個具有里程碑意義的項目。”

    “We first came to Ningbo seven years ago when the Eastern New Town area of Ningbo was just beginning to slowly redevelop ,” said Chris Hardie, Partner and Design Director Shanghai at Schmidt Hammer Lassen. “To see the library completed and part of not only the new ecological wetland landscape, but also the fabric of the local culture, is a rewarding milestone for our team.”


    640.webp (4).jpg

     

     開放,包容,二百萬冊書籍的新家 

     An airy, welcoming new home to two million books 


    新館首層圍繞8000平方米的開放的文化市集展開,擁有最熱門的圖書館功能區和館藏。

    Ningbo New Library is organized around an 8,000-square-metre open “square” on the first level. 


    640.webp (5).jpg


    其中包括主門廳、讀者服務區、少兒圖書館、24小時自助圖書館、盲人閱覽室、兩個講堂、寬敞的圖書閱覽室和咖啡廳。

    It comprises the most popular library functions and collections including the main lobby, reader services, children’s library, 24-hour library, a library for the visually impaired, two lecture halls, a café, and the grand reading room. 


    640.webp (6).jpg

    640.webp (7).jpg

    640.webp (8).jpg

    底樓四面開放,與外部公共廣場、景觀生態公園和湖泊相連。

    The ground floor is visually open on all sides, connecting it to an external public plaza and a landscaped ecological park and lake.

     

    640.webp (9).jpg

    640.webp (10).jpg

    Chris Hardie說:“我們想為寧波設計一座便捷易達的建筑。以前的圖書館如同迷宮一般,所以我們希望寧波圖書館新館擁有一個理性、清晰的空間布局。”

    “We wanted to create a very legible building for Ningbo,” says Hardie. “The previous library was quite labyrinthine, so Ningbo New Library has an intentional spatial clarity.”


    640.gif

    圖書館的中央是一個五層通高的大中庭。28 米高的“中央公共大書架”,將首層的文化市集,與上層一系列更為安靜的專業研究空間和古籍地方文獻閱覽室聯系起來。

    In the heart of the library is acentral atrium that cuts vertically through the building’s five levels. The generous, 28-metre-high space connects the ground floor square with a series of quieter research spaces and the historic collections on the floors above. 


    640.webp (11).jpg

    640.webp (12).jpg

    所有室內空間的自然采光都通過建筑設計進行優化,中央中庭則最大限度地利用自然通風。

    The use of natural daylight in all interior spaces is optimized through the building orientation, and natural ventilation is maximized through the central atrium.


    640.webp (13).jpg

    640 (1).gif


     冥想景觀 

     A landscape of contemplation 


    新館的空間和建筑概念,在東部新城的核心開發區營造了一種強烈的標識感。

    The spatial and architectural concept for the library creates a strong identity at the heart of the development. 


    640.webp (14).jpg

    由濕地通向主入口,小橋、流水、步道與大自然融為一體,使得訪客能夠在這片都市綠洲中逃離喧囂獲得片刻的寧靜。

    The journey to the main entrance over the wetland takes the user through a journey of escapism and contemplation where bridges, walkways, water, and nature blend as one sculptural landscape. 


    640.webp (15).jpg

     

    獨特、開放的幕墻迎接著訪客,映射在湖面上波光粼粼。

    A distinct and open facade welcomes visitors while casting a shimmering reflection on the lake.


    640.webp (16).jpg

    640 (2).gif

    靜謐的新館景觀包括了由花園池塘形成的水生動植物生態聚落。在適宜冥想和沉思的景觀環境中,人們得以脫離繁忙的日常生活,享受寧靜和放松。

    The serene surrounding library landscape contains gardens where ponds form habitats for aquatic plants and animals and where thesky reflects in the pools’ surfaces. The landscape acts as a retreat for meditation and contemplation where people can disconnect from their busy daily lives and enjoy tranquility and relaxation.


    640.webp (17).jpg

     

    寧波圖書館新館,是SHL建筑事務所近期在寧波完成的幾個項目之一。此外,SHL近期在寧波落成的項目還包括寧波日報報業集團總部和寧波職工之家。

    Ningbo New Library is one of several Schmidt Hammer Lassen projects that have recently completed in Ningbo, China. The firm has also recently completed the headquarters for Ningbo Daily Newspaper Group as well as the sprawling Ningbo Home of Staff.


    640.webp (18).jpg

    上方 Above - 寧波職工之家 Ningbo Home of Staff

    左下 Bottom Left - 寧波圖書館新館 Ningbo New Library


     項目概況 FACTS 


    業主Client

    寧波市圖書館 Ningbo Library

    建筑設計 Architect

    Schmidt Hammer Lassen Architects

    景觀設計 Landscape Architect

    Schmidt Hammer Lassen Architects

    室內設計 Interior Design

    Schmidt Hammer Lassen Architects

    建筑面積 Building Area

    31,800 m2

    競賽 Competition

    國際邀標競賽,第一名

    1st prize, restricted invitedinternational competition 

    狀態 Status

    2019年建成 Completed, 2019

    合作藝術家 Artist collaboration
    Richard Sweeney

    藝術品顧問 Art facilitation and fabrication

    UAP

    攝影 Photography

    Adam M?rk




    評論


    請 [登錄] 后評論

    亚洲第一天堂中文字幕